Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ

1 Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012 13:18 από την Ι.Μ.Γόρτυνος και ΜεγαλουπόλεωςΧριστούγεννα σήμερα, αδελφοί μου Χριστιανοί! Ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε στην Κοιλία της Παναγίας μας και έγινε άνθρωπος. Ήρθε ανάμεσά μας. Ήρθε στην φτώχεια μας και την μιζέρια μας για να μας σώσει. Και πως ήρθε; Ήρθε όχι με κρότο και πάταγο, αλλά ταπεινά και μυστικά. Τα μυστήρια, που κάνει ο Θεός για μας, είναι μεν μυστήρια κραυγής, δυνατά δηλαδή μυστήρια, αλλά γίνονται «εν ησυχία». Έτσι ήσυχα, μια χειμωνιάτικη νυχτιά, πέρα εκεί στην μικρή Βηθλεέμ, γεννήθηκε ο Χριστός απ᾽ την Παναγιά.

Γεννήθηκε φτωχά ο Ιησούς Χριστός μας. Γεννήθηκε σε μία φάτνη αλόγων. Που η σόμπα, που η θερμάστρα, που τα μαλακά ρούχα; Φτώχεια, χριστιανοί μου, φτώχεια! Και λίγο μετά έρχεται και η καταδίωξη του νεογέννητου Χριστού από τον αιμοβόρο Ηρώδη και η προσφυγιά στην Αίγυπτο! Από πολύ νωρίς λοιπόν άρχισε να εκπληρώνεται η προφητεία του Γέροντα Συμεών ότι την καρδιά της Μητέρας του Χριστού, της Παναγίας μας, θα την περάσει μαχαίρι!... Αλλά και σε όλη την ζωή του Χριστού, όπως την γράφουν τα Ευαγγέλια, βλέπουμε την φτώχεια και την απλότητά Του. Τον βλέπουμε να περπατάει με τα πόδια και κατάκοπος από την οδοιποιρία να κάθεται το καταμεσήμερο στο φρέαρ της Συχάρ και να ζητάει να πιεί νερό. Σχετικά με την τροφή Του διαβάζουμε αλλού στο Ευαγγέλιο ότι για τον Χριστό και την συνοδεία Του η τροφή ήταν πέντε ψωμιά κρίθινα. Τι φαγητό ήταν αυτό για δώδεκα Μαθητές και Ένας ο Χριστός δεκατρείς!... Αλλά και αλλού στα Ευαγγέλια διαβάζουμε ότι δεν υπήρχε ούτε αυτό το λιτό και φτωχό φαγητό. Και πεινασμένοι και κουρασμένοι καθώς ήταν οι Μαθητές από τις περιοδείες για το κήρυγμα, πήγαν στα σπαρμένα χωράφια και μαδούσαν στάχυα για να φάνε. Το πρώτο κρεββάτι του Χριστού, την κούνια Του δηλαδή, την ξέρετε. Ήταν άχυρα από τον σταύλο των αλόγων. Και το τελευταίο κρεββάτι του Χριστού πάλι το ξέρετε. Ήταν δύο ξύλα, άγρια ξύλα του βουνού, ο Σταυρός· αυτό ήταν το τελευταίο κρεββάτι του Χριστού. Και προσκέφαλό Του ήταν το μυτερό ακάνθινο στέφανο.

Και τώρα το μήνυμα για μας: Αφού η ζωή του Χριστού, αγαπητοί μου, ήταν έτσι απλή και φτωχική, έτσι πρέπει να είναι και η δική μας ζωή, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί χριστιανοί. Η χλιδή και η πολυτέλεια, τα πλούσια φαγητά και τα πολυτελή ενδύματα δεν ταιριάζουνε σε μας. Όποιος ζει έτσι, ας μην ξεγελάει τον εαυτό του. Δεν είναι σωστός μαθητής του Χριστού. Ας ζούμε απλά και φτωχικά, χριστιανοί μου, γιατί και έτσι μας αναγκάζουν σήμερα τα πράγματα να ζούμε. Και υποθέτω και νομίζω ότι επειδή ακριβώς δεν ζούσαμε απλά και φτωχικά, όπως έπρεπε, γι᾽ αυτό, για τιμωρία μας και για σωφρονισμό μας, ήρθαν έτσι τα πράγματα και θα ζήσουμε αναγκαστικά φτωχικά. Πως θα τα καταφέρουμε; Θα τα καταφέρουμε με την δύναμη του Χριστού και της Παναγίας μας και με την ανθρώπινη σύνεση. Και στα περιστατικά της γεννήσεως του Ιησού Χριστού με την μεγάλη φτώχεια βλέπουμε την σύνεση του Ιωσήφ. Γιατί ερωτώ: Που βρέθηκαν τα έξοδα για το φυγή και την παραμονή στην Αίγυπτο; Τρεις μήνες πρέπει να έμεινε ο Χριστός στην Αίγυπτο. Αλλά και άλλα έξοδα για την επιστροφή στην Παλαιστίνη και την εγκατάστασή τους στην Ναζαρέτ. Που βρέθηκαν τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τις διαμονές αυτές; Εδώ, όπως λέγουν και οι ερμηνευτές, πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ιωσήφ πούλησε ένα από τα δώρα των Μάγων, τον χρυσό μάλλον και έτσι ανταποκρίθηκε στα έξοδα. Αλλά και στα προηγούμενα έξοδα κατά την πορεία από την Βηθλεέμ στα Ιεροσόλυμα για την περιτομή, για την προσφορά στον Ναό και την αμοιβή στους ιερείς, που οριζόταν από τον Νόμο, πάλι πρέπει να υποθέσουμε ότι τα «έβγαλε πέρα» ο Ιωσήφ με την σύνεσή του. Γιατί, όπως λέγουν πάλι οι ερμηνευτές, εγνώριζε εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει τα έξοδα αυτά και έκανε λοιπόν οικονομίες από την εργασία του ως μαραγκός και ανταποκρίθηκε στα κατά τον Νόμο έξοδα.

Καλά Χριστούγεννα, αγαπητοί μου! Από την φτωχή φάτνη της Βηθλεέμ ας πάρουμε δύναμη για να μη χάσουμε το κουράγιο μας στην οικονομική εξαθλίωση που φτάσαμε και που ζούμε. Όχι, δεν θα χάσουμε το κουράγιο μας, που είναι το καλύτερο φάρμακο. Η λεβεντιά της φυλής μας, η Γορτύνια και Μεγαλοπολίτικη ιστορία των παππούδων και γιαγιάδων μας και προ παντός η χριστιανική μας πίστη, δεν θα μας αφήσουν να αποκάμουμε. Χρόνια πολλά, χριστιανοί μου, και ευλογημένο το νέο έτος. Από την φάτνη της Βηθλεέμ ας μας έρθει χρυσός, λίβανος και σμύρνα. «Επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία», Αμήν.

Με πολλές ευχές

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου